Pizza on pop, se on aina ollut. Nykyään se on itse asiassa jo aika rock. Pizzaa on ruvettu arvostamaan kulinaarisesti aivan eri tavalla viimeisen kymmenen vuoden aikana ja Suomeenkin on rantautumassa ensimmäinen Napolilaisen pizza -sertifikaatin omaava pizzeria. edit. Nykyään niitä löytyy jo kaksi!
Olen tehnyt pizzaa työkseni ravintolassa jo toistakymmentä vuotta, avannut omaa pizzeriaa ja kehitellyt taikinoita useampaan eri tarkoitukseen, puhumattakaan keskivartalon ympärille, lähinnä pizzan avulla kasvatetusta rasvakerroksesta, niin kun kyse on pizzoista niin haluaisin uskoa tietäväni jo jotain. Jaan mielelläni tiedonjyväsiä myös muille.
Pizzoja on nykyään niin monenlaisia ja täytteet vaihtelevat villisti alueittain, niin mikä tekee eron hyvän ja huonon pizzan välillä? Pohja. Ei superlaadukkaat täytteet, vaan pohja. Hyvän pohjan päälle voi heittää jääkaapin nurkasta löytyneet jämät ja loihtia niistä loistavan pizzan, mutta huonoa pohjaa ei pelasta vaikka päälle laittaisi tryffeliä ja ilmakuivattua kinkkua, se on silti paskaa.
Alkuperäinen napolilainen puu-uunissa paistettu pizza on kiertänyt maailmalla ristiinrastiin ja pizzatyylejä löytyykin maailmalta nykyään useita kymmeniä. Italian sisältäkin löytyy alueellisia eroja, napolin pehmeä ja turpeareunainen versio on aivan erilainen kuin ohut ja rapea roomalainen virkaveljensä. Roomasta löytyy myös paloittain ja yleensä painon mukaan myytävät pizzapalat, pizza al taglio.
Yhdysvalloista löytyy useita alueellisia pizzaversioita, joista tunnetuin taitaa olla New Yorkistä löytyvä New York style pizza. Ohut ja rapea (ei kuitenkaan niin ohut ja rapea kuin roomalainen!) useasti slaisseittain (Pardon my french, slice, slicettäin!?) myytävä pizza, jonka suosituin täytevaihtoehto taitaa olla vain pelkkä tomaattikastike ja juusto. New Yorkista länteen suunnattaessa löytyy Chicagon pannupizza, joka muuten on aivan erilainen pannupizza, kuin miksi me täällä Suomessa olemme pannupizzan mieltäneet! Omat pizzaversiot löytyvät myös Detroitista, St. Louisista, aina länsirannikon Californian ja Los Angelesin pizzaversioihin, mutta niistä voi jokainen halutessaan opiskella lisää internetin ihmeellisestä maailmasta.
Suomessa meillä on sitten mummunpizza. Pizza jonka ohje löytyy jokaisen jauhopussin kyljestä. Ainekset sekaisin, tunnin kohotus, kaulimella tasaiseksi ja pizza uuniin. Pehmeä reuna, pienet ilmakuplat ja hieman mitäänsanomaton, hiivainen maku ovat täydellisiä koko perheen pizzailtoihin ja nopeaan pizzanhimoon. Kaikelle on aikansa, myös mummunpizzalle.
Kaikki pizzapohjat syntyvät samoista raaka-aineista: vettä, hiivaa, vehnäjauhoja, suolaa ja joissakin tapauksissa öljyä. Olennainen ero mummunpizzojen ja artesaanipizzojen välillä on taikinan tekemiseen käytetty aika. Kun halutaan leipoa maukas ja sitkas taikina, tarvitaan aikaa ja kun taikinan tekemiseen käytetään paljon aikaa, tarvitaan myös oikeanlaiset vehnäjauhot. Vehnäjauhoissa on suuria eroja, joiden ominaisuuksia selvennän seuraavissa kappaleissa. Jos vehnäjauhohifistely ei kiinnosta, hyppää artikkelin loppuun, siellä on kuvia ja videoita! Yay! Pizzaa!
Vehnissä on eroja. Vehnät jaotellaan lasimaisiin ja jauhomaisiin jauhoytimen, eli endospermin ulkonäön perusteella ja pehmemisiin ja koviin lajeihin jauhatusominaisuuksiensa mukaan. Suomessa kasvatetaan pääasiassa kahta vehnämuotoa, kevät- ja syysvehnää. Ne eroavat toisistaan proteiinipitoisuudellaan ja jauhatuskovuudellaan. Kevätvehnä on kovempaa ja se sisältää proteiinia n. 13%. Syysvehnä on pehmeämpää ja sisältää proteiinia n.12%. Jauhojen proteiinipitoisuus vaikuttaa sitkon muodostukseen, jauhojen vedensitomiskykyyn ja hiilidioksidin pidätyskykyyn, eli kaikkeen mitä hyvältä taikinalta kuuluisikin odottaa. Leivontaominaisuuksiltaan hyvän vehnäjauhon täytyy siis olla proteiinipitoista, mutta pelkkä proteiinipitoisuus ei vielä takaa hyviä leivontajauhoja.
Vehnän proteiinit voidaan jakaa neljään osaan: albumiiniin, globuliiniin, gluteniiniin ja gliadiiniin. Näistä kaksi ensimmäistä, joiden osuus kokonaisproteiineista on n. 15%, ovat vesiliukoisia (globuliini laimeaan suolaliuokseen), joten ne eivät vaikuta taikinan sitko-ominaisuuksiin ja näin ollen hämäävät kokonaisproteiinimäärässä. Kotimaiset vehnälajikkeet ovat hyvin proteiinipitoisia, mutta sisältävät eri suhteessa näitä vesiliukoisia proteiineja kuin vastaavasti mannerilmastossa kasvavat lajit Keski-Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa. Suomeen tuodaankin jonkin verran vehnää etelämpää, esim. Belgiasta ja Virosta, joita sekoitetaan Suomalaisten vehnälajikkeiden kanssa.
Vehnäjauhojen vedensitomiskyvyn ymmärtäminen on myös tärkeää oikeanlaisen taikinan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Vedensitomiskyky tarkoittaa prosentuaalista määrää vettä, joka vehnäjauhoihin sekoitettuna saa aikaan tietynlaisen taikinan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, mitä enemmän proteiinia jauhoissa on, sitä parempi vedensitomiskyky niillä on ja sitä parempia ne ovat leivottaessa kovaa sitkoa vaativia taikinoita. Samaan määrään jauhoja voidaan lisätä siis enemmän vettä, jonka ansiosta taikinasta saadaan elastisempi ja kuohkeampi. Leipureiden käyttämissä ohjeissa veden määrä ilmoitetaan yleensä kosteusprosenttina tai englanninkielisissä ohjeissa termilllä hydration. 65% kosteus tarkoittaa siis taikinaa, jossa esim. kiloon vehnäjauhoja lisätään 650g vettä.
Tarkkaa jauhojen vahvuutta (sen elastisuutta ja sitkoa) mitataan Chopinin alveografilla. Yksinkertaisuudessaan kone toimii siten, että taikina vaivataan ja asetetaan laitteeseen, joka puhaltaa siitä ’purkkapallon’. Puhalletun kuplan paineensietokyky kertoo suoraan jauhojen vahvuudesta, jotka ilmoitetaan W -indeksillä.
W-indeksiä ei valitettavasti ilmoiteta kotimaisten jauhopussien kyljessä, mutta italialaiset ja ranskalaiset valmistajat saattavat ilmoittaa luvun jauhoja myydessään. Tässä lista w-indeksin käyttötarkoituksista.
W alle 120 tosi heikot jauhot, eivät sovellu leivän tekemiseen (n.7-9% proteiinia)
W 120-160 heikot jauhot, soveltuvat vähän gluteenia tarvitseviin leivonnaisiin, esim. Biscotti. (n. 9-10% proteiinia)
W 160-250 keskivahvat jauhot, esim. piirakkataikinat, croissantit (n. 10-11% proteiinia)
W 250-310 vahvat jauhot, soveltuvat leivän, patongin ja pizzataikinan leipomiseen (n.11-13% proteiinia)
W 310 tosi vahvat jauhot, täysjyvävehnästä, soveltuvat hapanjuurien ja luonnonhiivojen kanssa käytettävien ja pitkään kohotettavien taikinoiden tekemiseen. (n. 13-15% proteiinia)
Mitkä ovat siis hyviä jauhoja pizzanteossa? Tämäkään ei ole niin yksinkertaista, koska jauhoja valittaessa täytyy myös tietää millaista taikinaa ja pizzaa ollaan tekemässä ja minkälaisessa lämpötilassa se aiotaan kohottaa ja paistaa. Aito Napolilainen pizza tehdään joko pelkästään 00-jauhoista, tai sekoittamalla 0 ja 00-jauhoja. Tipo 00 tarkoittaa todella hienoa vehnäjauhoa, joka on jauhettu vehnän ydinosasta ja se on väriltään puhtaan valkoista, kun taas Tipo 0 -jauho tarkoittaa puolikarkeaa jauhatusta, jossa on mukana myös jyvän uloimpia osia. 0 ja 00 -merkinnät eivät kuitenkaan kerro jauhon leivontaominaisuuksista tai vedensitomiskyvystä tarkasti mitään ja jauhoja valmistetaankin eri käyttötarkoituksiin.
Suomalaiset puolikarkeat vehnäjauhot ovat proteiinipitoisuuksiltaan 12-13% luokkaa, joka on riittävästi voimakkaan sitkon aikaansaamiseksi. Pelkistä puolikarkeista jauhoista leivottu taikina on sitkas ja oikein valmistettuna, reunasta tulee kuohkea ja ilmava. Taikinasta saattaa kuitenkin tulla liian sitkas, jos taikinaa ei osaa käsitellä oikein. Kaulittaessa se singahtaa takaisin ja käsin muotoiltaessa taikinan kanssa joutuu käyttämään enemmän voimaa, minkä seurauksena se saattaa revetä. Asiaa voidaan kompensoida lisäämällä seokseen matalamman proteiinipitoisuuden omaavia jauhoja tai vaihtoehtoisesti pidentää kohotusaikoja. Fermentoinnin aikana sitkoa katoaa luonnollisesti, kun hiiva ja entsyymit syövät vehnän proteiinia.
Italialaisten 00-jauhojen pääasialliset kuluttajat ovat pizzerioita, jotka paistavat pizzansa yli 400c asteisessa pizzauunissa ja jauhot ovatkin suunniteltuja juuri siihen tarkoitukseen. Niiden täytyy kestää polttavan kuuma uuni palamatta ja reunan täytyy kohota ja paistua lyhyessä ajassa. Heikompi gluteenirakenne eli sitko on eduksi tässä asiassa. Jos käytössä on kuitenkin kotiuuni, jonka maksimilämpötila on 300c astetta, niin pelkkiä 00-jauhoja käytettäessä pizza ei ota väriä samalla tavalla ja tuloksena on vaalea pizza tai pidemmän paistoajan kanssa kuiva korppu.
Taikinaa tehtäessä siis täytyykin tietää missä se aiotaan paistaa ja millainen lopputulos pizzan rakenteeseen halutaan. Nykyisen napolilaisen pizzabuumin vallitessa, olen huomannut että kaikki haluavat nyt 00-jauhoja ja luulevat että ainoastaan 00-jauhoista saa täydellistä pizzaa, tämä ei pidä paikkaansa. Jauhot täytyy valita käyttötarkoituksen mukaan, ne eivät sinänsä ole ’parempia’ kuin muut. Jos käytössäsi on pizzauuni, täysikokoinen ravintolan pizzauuni tai kotikäyttöön tarkoitettu Ooni- tai Effeuno tai vastaava, ja haluat ns. aitoa napolilaista pizzaa, joka on reunoilta oikealla tavalla hiiltynyt ja jonka rakenne on pehmeä eikä liian sitkas, 00-jauhojen käyttö on suotavaa. Jos taas haluat enemmän amerikkalaistyylistä, rapeapohjaista ja sitkasta rakennetta, pizzaa paistetaan vähän matalammassa lämmössä pidempään ja jauhoseoksessa on enemmän tai kokonaan puolikarkean jauhatuksen jauhoa, jossa on mukana enemmän vehnänjyvän koko rakennetta, eikä pelkästään valkoista ydinosaa.
Jos paistetaan kotiuunissa, paistoalustalla tai ilman, täytyy aina tehdä hieman kompromisseja. Alla on ohje pizzataikinaan, joka on rapea, kuohkea, maukas ja soveltuu hyvin paistettavaksi kotiuunissa.
Ohje neljään ’artesaani’pizzaan.
450g Puolikarkeita vehnäjauhoja (Proteiini 13%)
300g Tipo 00 jauhoja (proteiinia 9-10%)
520g Kylmää vettä
14g Tuorehiivaa (Tai 7g kuivahiivaa)
15g Suolaa (lisätään vasta lopussa)
Oliiviöljyä voiteluun.
Sekoita kylmä vesi ja hiiva keskenään vispilällä. Alusta taikinaa hetki kädellä ja siirrä se pöydälle. Tässä vaiheessa ei ole tarkoitus muodostaa taikinaan sitkoa, vaan pelkästään sekoittaa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta pallo, sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä ja peittele se tuorekelmulla, ettei se kuivu.
Jos käytät kuivahiivaa, sille on hyvä antaa aikaa heräillä, joten taikinan valmistus aloitetaan sekoittamalla kuivahiiva, vesi ja puolet jauhoista kulhossa vispilällä. Odota 15 minuuttia, että esitaikina alkaa kuplia, jonka jälkeen voit lisätä loput jauhoista.
Tässä vaiheessa aloitetaan se ero mummunpizzan ja artesaanipizzan välillä. Tämän vaiheen nimi on autolyysi, jonka aikana taikinan annetaan levätä n.30-40 minuuttia. Autolyysi antaa aikaa rikkoutuneille tärkkelyksille ja proteiineille sitoa vettä, se vapauttaa entsyymeitä jotka helpottavat sitkon muodostumista ja pilkkovat vehnän tärkkelystä hiivalle suotuisampaan muotoon, joka auttaa taikinaa kohoamaan.
Lepäämisen jälkeen taikinaan lisätään suola ja sitä ruvetaan vaivaamaan. Taikinaa voi vaivata ihan tavallisesti tai kostaempien taikinoiden kohdalla ns. slap and fold -tyylillä, jossa taikina läimäistään pöydän pintaan, venytetään kevyesti ja taitetaan kaksinkerroin. Taikinasta otetaan kiinni toiselta reunalta ja prosessia jatketaan kunnes taikina on valmis. Noin kahdeksasta kymmeneen minuuttia.
Valmis taikina on kiiltävä ja sormilla nipistäen vetäessä se vastustaa eikä ratkea. Muotoile taikinasta pallo, sivele pinta kevyesti oliiviöljyllä ja peittele se tuorekelmulla, ettei se kuivu.
Taikinan annetaan levätä n. 5-10 minuuttia, jonka jälkeen se taitellaan. Taittelu venyttää gluteeniketjuja, jotka muodostavat taikinan sitkon ja ne asettuvat ristiin toisiinsa nähden, vahvistaen sitkoa.
Taiteltu taikina siirretään suoraan öljyttyyn kulhoon tai astiaan ja asetetaan jääkaappiin, jossa se saa kohota n.12-24 tuntia, jonka aikana hiiva jatkaa käymistään, eli muuttaa tärkkelyksiä alkoholiksi, hiilidioksidiksi ja hapoiksi, joista muodostuu taikinan juureva maku. Muista peittää taikina öljytyllä tuorekelmulla, ettei se kuivu.
Kumoa valmis taikina seuraavana päivänä kevyesti jauhotetulle pöydälle. Leikkaa taikina neljään osaan ja muotoile niistä palloja taittelemalla ja kevyesti pyörittämällä. Sivele taikinapallot oliiviöljyllä ja peitä ne tuorekelmulla, etteivät ne kuivu.
Voit leipoa pizzaa jo tänään pyöritellyistä taikinapalloista, mutta suosittelen laittamaan pohjat kylmään vielä 12-24h tunniksi. Pidemmän kohotuksen aikana hiiva syö sokereita ja muodostaa hiilidioksidia hitaammin ja taikinalla on aikaa muodostaa maun kannalta oleellisia yhdisteitä enemmän. Taikinan maku syvenee, mutta hiivan syödessä osan gluteenista, taikinasta katoaa sitkoa ja se on myös helpommin muotoiltavaa.
Kylmäkohotuksen jälkeen taikinapallot ovat heti valmiita käytettäväksi. Jos haluat leipoa pizzaa jo samana päivänä, anna pallojen kohota huoneenlämmössä 1-3h ja ne ovat valmiita käytettäväksi.
MUOTOILU JA PAISTO
Taikinan muotoilu on pizzanteon vaikein osuus. Sen voi kaulita tasaiseksi, mutta nyt kun olet käyttänyt kaksi vuorokautta hyvän taikinan tekoon, niin pliis älä pilaa sitä kaulimella. Harjoittele taikinan venyttämistä käsin. Ensimmäisillä kerroilla lopputulos saattaa olla kiroilua, kyyneleitä ja reikäinen taikina, mutta maltilla ja harjoittelulla pöydällä on ohut pizzapohja ja reuna joka kohoaa uunissa muhkeaksi.
Muotoilu aloitetaan hyvin jauhotetulla, puhtaalla pöydällä. Muotoiluun kannattaa käyttää karkeaa vehnäsirotetta tai karkeita vehnäjauhoja, jonka päällä taikina luistaa paremmin. Aloita painelemalla taikinan keskustaa kämmenellä, siten että sormilla rajataan noin 1,5 sentin osuus taikinan reunasta, johon ei kosketa ollenkaan koko muotoilun aikana. Kun pohja on tarpeeksi iso, että molemmat kämmenet mahtuvat sen sisään, taikinaa ryhdytään venyttämään varovasti pyörittämällä taikinaa pöydällä. Pyöritystä voidaan jatkaa kunnes pohja on halutun kokoinen tai taikinaa voidaan kevyesti nostella kämmenen selkäpuolella ja venyttää sitä omalla painollaan. Älä nosta taikinaa sormenpäillä, jos et halua siihen reikiä!
Hyvä pizza vaatii korkean paistolämpötilan ja paistoalustan, joka varaa lämpöä ja luovuttaa sen nopeasti paistettavaan pizzaan, tehden pohjasta rapean ja kypsän ennen täytteiden palamista. Jos käytössäsi on leivinuuni tai pizzauuni, great success! Lämmitä uuni 400 celsiusasteeseen ja heitä pizza paistumaan. Mutta jos asut kerrostalossa kuten minä ja käytössäsi on vain tavallinen sähköuuni, on seuraava hankintasi oikeanlainen paistoalusta. 275 asteinen varaava paistoalusta antaa yllättävän hyvän pizzapohjan myös kotiuunissa. Pitää kuitenkin muistaa, että paksu paistoalusta lämpenee huomattavasti hitaammin kuin uunin termostaatti, joten anna uunin lämmetä rauhassa, ainakin varttitunti termostaatin napsahtamisen jälkeen, ennen kuin mietit pizzan laittamista uuniin. Kun paistat useampia pizzoja, alustalle pitää antaa aikaa lämmetä uudestaan myös pizzojen välissä, muuten pohjat eivät paistu kunnolla. Älä siis heitä seuraavaa pizzaa heti uuniin, kun otat edellistä pois.
Nykyään myydään kaikenlaisia pizzakiviä ja alustoja, mutta paras vaihtoehto on teräs- tai valurautalevyt, jotka luovuttavat lämmön paistettavaan pizzaan nopeampaa kuin mineraaliset kilpailijansa, eivätkä ne halkea suurien lämpötilavaihteluiden tai huolimattoman käsittelyn seurauksena. Muotoon leikattua teräslevyä kannattaa kysyä terästä työstäviltä pajoilta, valurautaisen version saa helposti kaasugrilliin tarkoitetusta valurautaparilasta, jonka toinen puoli on tasainen.
Kuumassa uunissa, paistoalustan päällä pizzan paistamiseen ei pitäisi mennä viittä minuuttia kauempaa. Kun juusto on sulanut ja reunat alkavat ruskettua, kurkkaa varovasti pizzan pohjaan. Valmiissa pohjassa on kaunis rusketus ja se tuntuu nostettaessa napakalta.
Jos olet nähnyt vaivaa pohjan tekemiseen, kannattaa nähdä vaivaa myös tomaattikastikkeeseen. Hyvä tomaattikastike on yksinkertainen ja syntyy hyvistä raaka-aineista. Kastikkeeseen ei laiteta sokeria, viiniä, kuivattua oreganoa tai ketsuppia, vaan maku tulee kypsistä ja laadukkaista tomaateista. Markettien tuoreet tomaatit ovat yleensä poimittu liian aikaisin, eivätkä ole maultaan yhtä rikkaita kuin parhaat tölkitetyt tomaatit, jotka ovat poimittu kypsinä Italian auringon alta. Aito Napolilainen pizzakastike syntyy San Marzano -luumutomaateista, mutta muutkin laadukkaat kuoritut tomaatit käyvät oikein mainiosti.
Tomaattikastike:
1 tölkki (400g) kuorittuja tomaatteja
4rkl Neitsytoliiviöljyä
Kourallinen tuoretta basilikaa
Ripaus suolaa
Aja kaikki ainekset tasaiseksi sauvasekoittimella. Valmis!
-Jami
88 thoughts on “Pizza, la pizza ja pitsa.”
Moi! Tämä kirjoitus auttoi ymmärtämään taikinan sielunelämää. Tein pohjan ohjeen mukaan ja taikina tarttui todella pahasti käsiin pitkän vaivaamisenkin jälkeen. Johtuikohan tuo siitä että jauhoja olisi saanut olla alunperin enemmän? Tehdäänkö vaivaaminen myös jauhotetulla alustalla? Mitä jauhoja käytät pohjan muotoiluvaiheessa?
Hei, tarttuiko taikina käsiin vielä seuraavanakin päivänä kohotuksen jälkeen? Jos olet mitannut jauhot ja veden tarkasti, taikinan ei pitäisi tarttua käsiin. Voit toki lisätä jauhoja vaivauksen loppupuolella, jos tuntuu että se on liian tahmaista.
jauhoja olisi voinut tässä tapauksessa lisätä hieman lisää.
Tää on oikea ohje kaikkien huuhaa ohjeiden joukossa!
Hyvä että noi mitat on painoina, tulee oikea määrä, ja toimii takuuvarmasti jos noudattaa ohjeita.
Kun hankin ekan pizakiven niin ekat kokeilut oli heikkoja mutta kun löysin tän sivun ja tein kaiken ohjeiden mukaisesti, niin lopputulos oli hämmästyttävä, aivan kuin pizeriasta tilattu, ehkä jollain tavalla vielä parempi. Pohja crispi ja reunat nousee uunissa niin että uskomattoman isot ilmakuplat….
Ja toi taikinan venyttely on oikeastaan aika helppoa, käytin mannasuurimoita alla niin liukuu.
Eikä tartu käsiin, joka oli yllätys minulle…
Vaikka toi pohja on mulla hyvän makuinen, rapea jne, niin siinä ei ole noita tummia täpliä niinpaljon kun pizzauunin pizassa.
Paistan noin 4 – 5 minuuttia ennekuin juusto alkaa ruskistua, meidän uunissa säädin 275C, mutta mittattessa kivi on tolloin 300C. Taidan teettää teräksestä paistoalustan, niitä käytetään Jenkkilässä onnistuneesti.
Tipo 00 jauhoja löytyy Stokkan herkun lisäksi nykyään myös K-Supermarketeista (ainakin Vuosaaresta).
PS. aivan samankaltaisen ohjeen liittyen burgersämpylöihin löysin Jenkkiläiseltä sivulta kun yritin tehdä sämpylöitä itse, sillä onnistu mainiosti , oli myös mitat painoina. Sämpylöistä tuli uskomattoman kuohkeita ja pehmeitä ….
Kiitos ohjeesta, Ari
Kiitos, Ari! Keep up the good pizza!
Suosittelen lämpimästi paistoalustan päivittämistä teräksiseen tai valurautaiseen, se on mitä luultavammin syynä pohjan vaaleaan paistumiseen.
Kiitos
Kiitos vitusti
Hei! onko siis tarkoitus että hiiva laitetaan kylmään veteen, ei lämmitettyyn?
Hei, Jukka!
Kyllä, hiiva liotetaan kylmään veteen. Kun taikinaa vaivataan ja sen annetaan levätä huoneenlämmössä ja kylmässä, on parempi että aloitetaan kylmällä vedellä, ettei hiiva aktivoidu liian nopeasti.
Kiitos aivan loistavasta pizza-ohjeesta! Tällä on monesti tehty onnistunut pizzataikina ja pizza. Kiinnostaisi tietää oletko onnistunut tekemään hyvää gluteenitonta pizzapohjaa? Ja miten sen tekeminen eroaa tähän reseptiin.
Gluteenittoman leivonnan kohdalla mun täytyy nostaa kädet ylös. En ole perehtynyt sen saloihin, enkä oikein osaa neuvoa asiassa, sorry.
Hei!
Erinomaisen makuinen pohja ja oli miellyttävää puuhaa väsätä. Kuitenkin taikinan rakenne oli ohjeen videosta poiketen huomattavasti sitkeämpää ja tämän vuoksi tuo muotoon venyttely ei millään onnistunut. Jouduin kaulimella kunnolla vääntämään sitä suuremmaksi. Onko tietoa mikä olisi mennyt pieleen.
Moi, Sauli!
Taikinassasi on siis helvetin hyvä sitko, which is nice. Muotoilu tosin voi olla haastavaa käsin, jos taikina singahtaa takaisin venyttäessä. Sitkeinkin taikina venyy heittämällä sitä pyörivällä liikkeellä ilmaan, mutta se vaatii toki harjoittelua ? Jos haluat helpommin muotoiltavan taikinan, niin voit:
a) muuttaa jauhojen suhdetta ohjeessa, nostaen vähemmän proteiinipitoisen 00-jauhon määrää kokonaisjauhomäärästä vaikka puoleen.
b) Antaa taikinalle enemmän aikaa. Jos ei ole kiire mihinkään niin taikinan voi antaa olla kylmässä vielä ylimääräiset 12-24h. Sitkon määrä laskee ja taikinasta tulee helpommin käsiteltävää, mitä kauemmin sen antaa käydä.
Moi
Ohje on loistava. Mittasuhteet on hyvät. Itse teen aina niin, että annan ”alkurituaalien” ,eli taikinan valmistuksen jälkeen olla jääkaapissa yli 12 tuntia. Ainakin 16- 20 tuntia. Sitten muotoilu pulliksi ja tunnin nostattaminen ja leipomaan. Sitko hyvä ja muotoutuu tosi helposti. Itsellä suunnitelmissa tehdä pizzauuni pihalle, mutta sitä ennen mennään grillissä pizzakivillä. Parempaa, kuin monessa ravintolassa. Nyt on Tuba oikeasti tosi artesaanipizzaohje. Hyvä.
Moi
Ootko muuttanut tomaattikastikkeen reseptiä eli etkö keitä sitä enää kastikkeeksi? Muistan että aiemmin kuullotettiin valkosipulit, lisättiin pyre ja sitä hetki pyöriteltiin, sitten tomastit ja se keitettiin 20 minsaa ja lopuksi sitten basilikat ja vedettiin sileäksi.
Ps. En minäkään ole saanut hyvin muotoiltavaa taikinaa, aina on hillitön sitko ja hankala muotoilla pohjat…
Hei, Masa!
Vaihdoin tosiaan tomaattikastikkeen reseptin yksinkertaisemmaksi. Jos tomaatit ovat laadukkaita, keittämistä ei oikeastaan tarvita ja kastikkeesta tulee raikkaampi. Jos haluat syvempää makua kastikkeeseen, niin pilko ja freesaa valkosipulinkynsi kevyesti oliiviöljyssä ennen lisäämistä.
Terve
Kiitoksia ohjeista, tuli ehdottomasti paras pohja, mitä olen ikinä tehnyt. Uunin saan 300:n ja käytössä (ainakin vielä toistaiseksi) vuolukivinen pitsakivi. Pari yötä oli jääkaapissa taikina.
En löytänyt kaupasta 00-jauhoja, joten käytin Spelt Erikoishienojauhoja (proteiinia 13,2). Käsin onnistui taikinan muotoilu, pohja on rapsakka, siinä on ilmakuplia ja ennekaikkea se maistuu hyvälle. Myös tomaattikastike antamallasi ohjeella on hyvä.
Taikina ohjeessa suolan määräksi on ilmoitettu 24g, mikä on mielestäni liikaa tuohon taikinamäärään. Laitoin 2g ja oli sopiva just sopiva.
Terve! Videot eivät näy enää. Onkohan mahdollista ladata niitä uusiksi tai laittaa linkit tänne kommenttiosioon?
Hei!
Pahoittelut videoiden katoamisesta. Laitoin ne nyt takaisin artikkeliin.
-Jami
Sama kuin edellinen. Saisiko videot näkyville ?
Hei!
Pahoittelut videoiden katoamisesta. Laitoin ne nyt takaisin artikkeliin.
-Jami
Kiitos oikein paljon tästä hyvästä ja seikkaperäisestä ohjeesta. Olen tehnyt pizzataikinan usein tällä ohjeellasi ja joka kerta olen onnistunut. Käytän pizzaterästä paistamiseen ja lopputulos on kerta kaikkiaan upea, kun pohja on ohut, ilmava ja rapea. Meikäläisen pizzanteossa ei ole koskaan aiemmin ollut sellaista tekemisen meininkiä kuin mitä siinä nykyään on.
Voiko osan taikinaa pakastaa ja käyttää myöhemmin?
Hei, Marko!
Pizzataikinan voi toki pakastaa. Pakastamisessa täytyy vain olla erityisen tarkka, ettei taikinan pinta pääse kuivumaan, jonka jälkeen se on käytännössä pilalla. Taikinapallon pintaan voi pakastamisen ajaksi laittaa vaikka ensin tuorekelmun, sitten kun taikina on jäätynyt sen/ne voi siirtää minigrip-pussiin. Jäisen taikinapallon voi sulattaa/kohottaa kätevästi kannellisessa muoviastiassa.
-Jami
Paras ja asiallisiin ohje kaikista! Kiitos erityisesti kotikokeille vieraista jauho- ja taikinafaktoista. Tässä on pitkäksi aikaa opeteltavaa (lue: pääsen tekemään monta pizzaa).
Famu
Loistava ohje pizzalle. Tein tuosta taikina määrästä 6 pizza,vähän pienempiä mutta helpompi käsitellä.Koti uunissa onnistu hyvin, uunin max lämpö oli 300 ja laitoin alalämmön päälle,pizzakivi ritilän päälle alimmalle tasolle. Lidlistä löysin 4 kulmaisen ison kiven maksoi 9.90€. Mielestäni parempi kuin edellinen pyöreä kiveni. Pizzalapion hain tokmanilta 19.90€n,loistava ostos. 4.5min ja pizza oli valmis. Millainen paisto alusta itse ohjeen tekijällä on? Jos jossain vaiheessa kävisi pelti pajalta kysymässä teräslevyn. Minkä paksuus voisi olla hyvä?
Kiitos viellä tästä loistavasta ohjeesta.
Otin tämän ohjeen ylös kun törmäsin tähän joskus pari vuotta sitten. En mielelläni edellisessä asunnossani leiponut, kun keittiö oli niin pieni ja surkea. Muutin pari viikkoa sitten uuteen asuntoon ja vihdoin testasin tätä ja kyllä tuli hyvää! Kiitokset hyvistä ohjeista. – Atte
Tervehdys Tuba,
Hankin suurin odotuksin peltisen Uuni-pizzauunin, mutta sen kanssa minulla on ollut suuria vaikeuksia. Valmistin mielestäni huolellisesti taikinan Saku Tuomisen Pizza-kirjan ohjeen mukaan, mutta juuri mikään ei toiminut. Taikinaa oli sitkon vuoksi todella vaikeaa muotoilla. Sillä oli myös ikävä taipumus tarttua kiinni teräksiseen pizza-lapioon kun sitä tyrkättiin Uuniin. Pahimmillaan tuloksena on ollut kääretorttua muistuttava sekasotku ja uunin likaantuminen törkyiseen kuntoon. Mielestäni olen käyttänyt kuitenkin aika reilusti vehnäjauhoa sekä muotoilupöydällä että lapiolla.
Onko sinulla kokemusta näiden 500 asteeseen kuumenevien peltiuunien käytöstä? Mitä erikoistemppuja ne vaativat? Odotan nyt toiveikkaana sinun ohjeesi mukaan valmistetun lätyn työntämistä pelti-infernoon.
Mara
Moi, Mara!
Osaan auttaa molemmissa asioissa. Jos Sakun ohjeella tehty taikina on liian sitkas ja sitä on vaikea muotoilla, se vaatii lisää aikaa. En tiedä mitä ohjeessa on annettu nostatusajaksi, mutta voit kohottaa muotoiltuja pizzapalloja kylmässä yön yli / ylimääräisen yön.
Normaali puolikarkea vehnäjauho on syynä epäonnistuneeseen lapiosotkuun. Se on huonoa muotoilussa ja palaa helposti noin kuumassa uunissa. Suosittelen käyttämään muotoiluun vehnäsirotetta tai karkeaa vehnäjauhoa. Vehnäsirote on parempi, mutta sitä ei taida saada vähittäismyyntikaupoista ja tukuissakin sitä myydään 25kg säkeissä. Käy rohkeasti kysymässä pizzeroista, jos he myisivät pari kiloa tai kokeile karkealla vehnäjauholla, jos saisit sillä parempia tuloksia. Lapion tulee myös olla todella puhdas, kuiva ja tarpeeksi viileä, muuten täytetty pohja tarttuu siihen todella helposti kiinni.
Mielelläni kuulisin palautetta myös minun pizzaohjeesta ja miten se toimii pienessä pelti-infernossa. 🙂
-Jami
Moikka,
Kiitos minunkin puolesta ohjeesta! Teen yleensä pohjan juureen ja kokeilin tällä kertaa vertailun ja vaihteen vuoksi hiivalla tämän ohjeen mukaisesti. Meillä paistetaan pizzat myös Oonissa (ent. Uuni) ja täytyy kommentoida, että taikina toimii hyvin myös Oonin lämpötilojen kanssa. Venhäsirotteen/karkean vehnäjauhon sijaan sopii muuten myös riisijauho, jota saa useimmista marketeista. Sillä sekä napakalla ranneliikkeellä pizzan sai hyvin sujautettua paistumaan Ooniin.
// Helena
Kiitos perusteellisesta reseptistä! Kiinnostaisi miten juureen leivottuna olisi reseptin mittasuhteet. Molempien leivonnassa vasta aloittija, niin pitsan kuin juurilevonnankin.
Hei,
Miten tuon suolan lisääminen valmiiseen taikinaan onnistuu niin ettei jää epätasaiseksi?
Hei, Jussi!
Taikina ei suinkaan ole valmis suolan lisäämisen jälkeen, vaan sitä vaivayaam vielä 10 minuuttia. Suola kyllä sekoittuu taikinan joukkoon.
-Jami
Paras ohje, ensimmäistä kertaa taikinasta tuli semmoinen, niin kuin siitä pitääkin.
Tää oli No.1 ohje. Ensimmäistä kertaa vähän jo pizzapohjaa muistuttavan Barbababan sain aikaan. Vielä hiomista omissa taidoissa mutta taikinan sielunelämä alkaa hahmottumaan. Kiitos ohjeesta!
Hei, tätä ohjetta täytyy kokeilla. Mietin miten ihmeessä saan täytetyn pizzan uuniin valurautalevyn päälle ilman lapioa? Jos ostan niin millainen olisi paras? Normi uunissa meinasin paistaa..
Moikka, toivottavasti en ole aivan liian myöhässä vastauksen kanssa. En ole ohjeen laatija mutta olen tehnyt tällä ohjeella useasti pizzaa. Teen sähköuunissa ja valurautaisella paistoalustalla. Muotoilen pohjan ja lämmitän alustan, otan alustan uunista ja siirrän pohjan ihan käsin siihen ja laitan vasta sitten täytteet pikaisesti ja siirrän uuniin. Olen todennut omalla uunillani tämän oikeinkin toimivaksi tavaksi, koska muuten pohja meinasi jäädä raa’aksi kun täytteet alkoivat jo ylikypsyä (tai palaa).
Siihen millainen pizzalapio olisi hyvä en valitettavasti osaa sanoa mitään.
Hei!
En meinaa onnistua tekemään taikinaa siten, ettei se tarttuisi käsiin ja pöytään, jolloin paniikissa työnnän lisää jauhoja sekaan ja taikinasta tuntuu tulevan loppujen lopuksi liian jauhoinen. Olen tehnyt taikinan pelkillä 00-jauhoilla. Mikä mättää?
Onnistuuko ihan tavallisella uunipellillä edes ns. vähän sinnepäin, vai kannattaako suosiolla skipata? Viikonlopuksi ajattelin tätä ohjetta yrittää, huomenna (torstaina) pitäisi alkaa taikinan tekoon, mutta tässä taloudessa tällä hetkellä uunipelti on ainut vaihtoehto alustaksi.
Moikka ja kiitokset erinomaisesta ja erittäin valaisevasta johdatuksesta pizzapohjan henkiseen maailmaan.
Olen nyt kuukausia käyttänyt sekä tätä että useita muita ohjeita, mutta tuo käsin muotoilu tuottaa edelleen suuria haasteita. Taikina ei ole koskaan kuten videoissa, joissa se kivasti päästelee ilmaa painellessa ja ikäänkuin itsekseen venyy kun sitä sormilla painelee. Taikina ei siis lähde suurenemaan millään ja reikiä lähtee syntymään. Pyöreä muotokin välttelee minua ja pizza lähtee holtittomasti venymään minkä muotoiseksi sattuu. Tällä ohjeella olen päässyt lähimmäksi ns. totuutta, mutta reikiä en ole onnistunut vieläkään välttämään. Ollaan siis kaukana siitä, että pizzan voi ottaa käteen kuin auton ratin ja katsella päivän paistetta sen läpi 🙂
Teen kaiken kuten sinä ja pidän pizzaa yleensä 3 vuorokautta jääkaapissa ennen valmistamista. Onko se liikaa? Mietin myös, ehtiikö taikina lämmetä huoneenlämpöiseksi tunnissa, kuten ohjeessa sanot? Sitä pidetään yleensä ohjeena muissa videoissa.
-Markus
Moi! Mulla on käynyt samoin jos pallot on jääneet liian pitkäksi aikaa kohoamaan. Internet tiesi kertoa, että sitko alkaa hajoamaan, jos kohottaa liian kauan. Eli lyhyempi kohotus auttaa.
Mahtavaa kun kerrankin kunnollinen video-ohje ja selostettu kunnolla miten ja miksi! Kiito siitä! Kysyisin kuitenkin, että voiko tuon ensimmäisen 10min vaivaamisen tehdä yleiskoneella? Ostin tällä viikolla yleiskoneen pelkästään pizzataikinaa varten, ja mietin että vienkö sen nyt takaisin 🙂
Voi tehdä yleiskoneellakin, mutta olen huomannut, että pieni määrä taikinaa pienen yleiskoneen kulhossa ei oikein liiku samalla tavalla ja sitkoa ei muodostu yhtä hyvin. Kokeilemalla selviää!
Nostatko pizzan siis leivinpaperin päälle muotoilun jälkeen ja laitat leivinpaperin kanssa paistoalustalle? Ajattelin kokeilla tällä ohjeella pizzat viikonlopuksi.
Hei, Miia!
Leivinpaperin päällä paistoalustalle. Näin ei tarvi kikkaillla lapion ja ylimääräisten jauhojen kanssa.
Kiitos! Toinen kysymys, mulla on Italialaista 00 -pitsajauhoa, jonka proteiinipitoisuus on 10,5g sadassa grammassa. En ihan päässyt kiinni noihin proteiinien suhteisiin, joten teenkö tällä jauholla pizzat kuten ohjeessa, eli näitä 300g ja lisäksi puolikarkeita vehnäjauhoja 450g?
Kiinnostaisi myös tietää mitä juustoa suosit pizzaasi?
Kiitos jo etukäteen vastauksista!
Hei!
Juuri näin, osa 00-jauhoja ja loput puolikarkeita.
Ns. ”Low-moisture” mozzarella on paras normaalina pizzajuustona. Eli normaalin juustoraasteen oloinen mozzarellajuusto, ei niitä valkoisia palloja tai Riitan Herkun blokkeja. Raastetta löytyy ihan vähittäistavarakaupoistakin, S- ja K-ryhmillä taitaa olla omat merkkinsä.
Kiitos ohjeesta, menee ehdottomasti seuraavaksi kokeiluun, sen verran tuntuu olevan tietoa asiasta, olisi kuitenkin yksi kysymys ja yksi kommentti.
Jos tuon ohjeen skaalaa 1kg jauhomäärälle, meneekö kaikki aineet samassa suhteessa vai jääkö esim hiiva tuohon 11g:an?
Itse leikkaan tuon leivinpaperin pizzan reunojen mukaan, niin ei ole ongelma paistaa pizzoja paistokivellä sähköuunin yläosassa grillivastuksen alla.
Mahtavaa kun joku jaksaa vääntää asian ympärillä ja jakaa osaamistaan, Kiitos!
Ehdottomasti paras ohje mikä löytyy, oma kikka paistaa on laittaa pohja valurautapannulle ja paistaa levyllä napakka pohja, siitä grillivastuksien alle ylätasolle uunin pariksi minuutiksi ja ulkonäkö on kuin suoraan pizzeriasta useiden mustien pilkkujen värittämään. Tosin joutuu jakamaan taikinan kuuteen osaan jotta mahtuu pannulle
Miten huippu mukavaa luettavaa ja tietoa jauhoista. Pohja onnistui erittäin hyvin ja kun ei ns oikeaa Pizza alustaa ole, käänsin suuren valurautapadan väärinpäin ja toimi todella hyvin. Myös lapset tykkää tehdä ja olla mukana ruuanlaitossa. Ainoa haaste oli saada Pizza uuniin mutta nyt olen ostanut Pizzalapion joka helpotti hommaa suuresti. Huvin vuoksi kokeilin toista samankaltaista ohjetta mutta eipäs ollutkaan yhtä hyvä kuin sinun ohjeesi joten nyt ei tarvitse enään testata muita 😁 Kiitos sinulle!
Niin, unohtui kysymys. Mitähän nuo puolikarkeat jauhot on? Asun meren toisella puolella ja mietin mitkä jauhot voisi olla vastaavia täällä..
KIITOS!! Tämä ohje on todellinen timantti kaikenmaailman bloggareiden ”täydellisten pitsaohjeiden” hetteikössä. Tuntuu uskomattomalta tehdä ravintolatasoista pizzaa kotikeittiössä. Kiitos, kiitos ja kiitos.
Tästä löysin ohjeen, jolla tuli paras pizzani. Kiitos
Jos on laiska taikinantekijä: Kauan nuo pizzataikinapallot säilyy ja minkälaisessa lämpötilassa niitä on paras säilöä?
Pallot säilyvät jääkaapissa 4+ asteessa muutaman päivän. Pallot voi laittaa myös pakkaseen ja sulattaa sieltä kun haluat käyttää. Pakastamisessa ja sulattamisessa täytyy huolehtia että pallot ovat ilmatiiviissä rasiassa, missä ne eivät kuiva ja niiden pintaan ei pääse muodostumaan kuorta. Voitele pallot öljyllä ja laita pintaan kelmu, sitten pakkaseen. Sitten kun ne ovat jäätyneet ne voi siirtää vaikka minigrip-pusseihin. Sulatuksen voi hyvin tehdä myös tarpeeksi isossa minigrip-pussissa. Sulatusvaiheessa pussiin voi lorauttaa myös hieman öljyä, ettei taikina tartu pussiin.
Olen useamman kerran tehnyt taikinan tällä ohjeella. Joka kerralla taikina on vaivatessa erittäin tahmeaa ja tarttuu käsiin, sekä pöytään. Käytän n. 10g ja 12.5g proteiinia sisältäviä jauhoja. Kaikki ainesosat on mitattu keittiövaa’alla. Osaatko sanoa mikä auttaisi liian tahmaiseen taikinaan?
Kiitos loistavasta kirjoituksesta pitsan tekemiseen. Ensimmäistä kertaa tämä resepti kokeilussa ja 1 yön nostatuksellakin näen huiman eron aikaisempiin kokeiluihini. Pitää odotella huomiseen, jotta pääsee testaa 2 yön nostatuksen jälkeen. Pitsa on hyvää millä reseptillä vaan, mutta itse en ole aikaisemmin saanut kaasugrillissäkään noin hieno reunaa (tummuu eri kohdista) mitä nyt tuli jopa uunissa pitsakivellä. Ulkonäkö kun taitaa olla puolimakua vai miten se meni. Toisen artikkelin kautta opin käyttämään pitsalapiossa Molino Spadoni Gran Mugnaio durumvehnäjauhoja ja nyt pitsa liukuu nätisti uuniinkiin. Kokeilin myös maissijauhoa, mutta ei ollut niin hyvä. Pari kysymystä/kommenttia:
Reseptin suolamäärä tuntui todella isolta kun aloin sitä taikinaan lisäämään, joten vähän himmailin, mutta ei pitsasta tullut liian suolaista, joten ensi kerralla uskaltanen laittaa kaikki 24g. Tosin itse en tykkää liian suolaisesta ja jos suolan ainoa tarkoitus on tuoda makua eikä muuten vaikuta taikinaan niin sitten voinee käyttää oman maun mukaan määrää?
Komppaan paria kommentoijaa, että ekassa vaiheessa taikina oli todella löysää vaikka käytin hanskoja apunani ja oli pakko lisätä vähän jauhoja enemmän. Tää vaihe jäi muutenkin vähän epäselväksi, että miten paljon saa veivata vai annetaanko olla vaan märkänä kasana kun annetaan nousta ensimmäiset 40-60min.
Jos joskus intoa teepä vielä tuosta alkuvaiheen käsittelystä video ja näkee vähän miten käsittelet taikinaa ja miten kosteaa se on.
Itse asiassa ihan lopussakin se taikina on aika kosteaa (osin öljynkin ansiosta), mutta kuten videolla opetat laitetaan vielä muotoiluvaiheessa paljon jauhoja alle ja päällekin, joten mahdollinen kosteus ei ole enää siinä vaiheessa mikään ongelma.
Kun laitat öljyä taikinan pintaan ja kelmun päälle niin pitääkö kelmun olla tosi tiivisti taikinan ympärillä vai riittääkö että peittää vaan astian kelmulla, jotta ilmaa ei pääse? Tai voiko kelmun ja öljyn jättää pois jos taikina ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa?
Pikaisella haulla löysin vehnäsirotetta vaan 20kg pusseissa, joten pitänee tyytyä tavallisiin karkeisiin vehnäjauhoihin pitsan muotoilussa. Tähän hätään oli vaan noita mainitsemiani durumjauhoja mitä käytin pitsalapiossa ja tämäkin jauho ajoi asiansa ja tuo pitsaankin kivan pinnan, mutta ehdottomasti pitää kokeilla noita karkeitakin jauhoja.
Kiitos palautteesta!
Suolan määrää voi toki vähentää oman maun mukaan. Itse asiassa vähensin sitä tuohon ohjeeseenkin, kun siitä on tullut aikaisemminkin palautetta 🙂
Ennen autolyysivaihetta taikinaa ei tarvitse oikeastaan vaivata ollenkaan. Kunhan sotketaan vesi ja vehnäjauhot, että jauhoila on aikaa reagoida prosessiin.
Jos taikina on ilmatiiviissä astiassa, niin kelmua ei tarvitse. Öljykin on vain sen takia, ettei kelmu jäisi kiinni taikinaan.
Ja uusi video koko prosessista on tulossa lähiaikoina, stay tuned!
-Jami
Kiitos vastauksista ja hienoa jos uusi tarkempi video tulossa. Pitsareseptit ovat hyvin samanlaisia, joten tuntuu, että kaikilla niillä pienillä nyansseilla on lopulta suuri merkitys (sekä toki jauhoilla) ja ne taidot oppii parhaiten katsomalla videoita miten kokoneemmat käsittelee taikinaa.
Ps. Olen todella ihmeissäni, että tässä viime vuosien pitsabuumissa juuri kukaan ei järjestä mitään (maksullisia) pitsakursseja missä pääsisi itse opettelemaan näitä saloja ammattilaisten opissa.
Kiitos selkeistä ohjeista! Mites valmiin taikinan pakastaminen? Jos tarvisi tehdä paljon taikinaa eikä resurssit riitä yhden valtavan taikinapallon vääntämiseen, voiko tehdä useammassa erässä ja pakastaa valmiit taikinapalat siihen asti, kunnes käyttöä tulee vai kärsiikö laatu tästä huomattavasti?
Ihan hyvää tuli tällä ohjeella. Ehkä sitä sitkeyttä oli jopa liikaa. Mitä voisi tehdä toisin että sitkeys vähenisi ja tulisi rapeutta tilalle?
Kiitos todella hyvästä ohjeesta. Muutaman kerran olen tehnyt ohjeen mukaan ja koko ajan mennyt parempaan suuntaan. Pari huomiota:
– Aluksi jäi slap and fold -vaihe luultavasti liian lyhyeksi eikä taikinasta tullut tarpeeksi pehmeää. Kun jatkoin hakkaamista noin kaksinkertaisen ajan, niin taikina mielestäni parani.
– Tavallisessa sähköuunissa olen laittanut säädön täysille (250) ja uunin pohjalle teräslevyn (pizzasteel), jonka päällä olen paistanut ensin noin 7 minuuttia ja sitten nostanut pizzan keskelle uunia. Näin pohjasta on tullut rapea, mutta ei ole palanut ja päällys on sitten loppupaiston aikana kypsentynyt mukavasti.
– Muotoilun jälkeen olen laittanut pizzan leivinpaperin päälle, sitten täytteet ja leivinpaperin kanssa uuniin. Ilman paperia on mennyt vähän sotkuiseksi. En ole havainnut, että leivinpaperi ainakaan teräksen päällä huonontaisi lopputulosta.
Videot on päässeet taas katoamaan 🙁 Toivottavasti saadaan vielä takasin. Jännityksellä odotan millon kerkiän testaamaan ensimmäistä kertaa tällä ohjeella!
Hei, timppa!
Uusi video tulossa loppuviikosta. Ei muuta kuin jauhokaupoille ja pizzantekoon!
Terve, olipa hyvä kirjoitus, kiitos tästä! Pitkään on pitänyt aloittaa tämä pizzan opiskelu ja tää oli just sopiva tietopaketti alkuun. Semmoista kyllä pitää kysyäa, että millään määrällä hapanjuurta voisi korvata tuon hiivan? Teilläkin taidetaan juurta pohjassa käyttää?
Hei, Eve!
Hapanjuuren määrä taikinassa on yleensä n. 10-20% luokkaa (leipurin prosenteilla, eli jauhojen määrästä laskien). Määrä riippuu juuren vahvuudesta ja halutun maun saavuttamisesta. Jos käyttää juurta, niin täytyy tietää käytettävän juuren kosteusprosentti ja kompensoida ohjeen jauho- ja vesimäärä myös sen mukaisesti.
Moi! Oon muutaman kerran tehnyt tällä ohjeella, hyviä tulee! Mutta onko tuo 5min paistoaika leivinuunissa, koska omassa tappiin asti lämmitetyssä sähköuunissa valurautaisen pizzakiven kanssa menee helposti sen 10-15min että pizza saa sopivasti väriä ja rapeutta.. Oon kokeillut pitää keskitasolla ja myös siten, että pizzakivi on alussa uunin pohjalla ja sitten nostan keskitasolle, mutta en oo huomannut oikeastaan eroa.
Hei, Tiisi!
Paistoaika on luonnollisesti viitteellinen, uunien eroista johtuen. Noin viiden minuutin paistoaika on uunille, jonka lämpötilan saa nostettua sinne noin 300c asteeseen. Oletko lämmittänyt uunia varmasti tarpeeksi pitkään, että paistoalustakin on lämmennyt rittävästi? Kannattaa kokeilla myös sellaista, että lämmität uunin tappiin ja ennen kuin laitat pizzan uuniin, käännät vielä grillivastuksen päälle.
Näköjään hiivan määrä on lisääntynyt aiempaan ohjeeseen verraten. Ennen oli 7g kuivahiivaa, nyt 15g. Onko tähän nostoon joku syy, kun mielestäni pohja kyllä kohosi tuolla 7g tosi hyvin jo!
Hei, Hiivan määrä pysynyt samana. 15g tuorehiivaa tai 7g kuivahiivaa.
Kiitos todella hyvästä ohjeesta! Joku kyseli pizzalapioita tässä ketjussa, niin ainakin Oulussa pienehkö peltifirma pokkas hyvän rosteri pizzalapion, siihen (käyttämättömästä) katuharjasta varsi ja arvot!
Hei,
Mikä firma ja kuinka paljon kustansi?
Mikä vaaka sulla on tossa videolla käytössä?
Ps. Paistoteräs ostettu, Caputot kaapissa, enää vaaka puuttuu 😀
Äkkiä pizzantekoon!
Vaaka on joku Ströme, ostin Verkkokauppa.comista aikoinaan. Mutta älä ainakaan osta samanlaista, on nimittäin ihan paska.
Jos haluat hyvän vaa’an, niin suosittelen semmoista kuin Soehnle Page Profi.
Kiitos! Vaikuttaa hyvältä vaa’alta! Harkitsin vähän Oonin vaakaa, mutta tuo vaikuttaa paremmalta 👍🏼
Kiitos Jami tästä kirjoituksesta ja tuoreesta videosta! Molemmat erinomaisia.
Tänään syntyi uusin opein parhaat pizzat joita olen kotikeittössä tehnyt saati maistanut. Kehittämisen kohteita on luonnollisesti vielä runsaasti, mutta idea on alkanut löytyä.
Miksi hiivan määrä on niin suuri? Pizza-app näyttää hiivan määräksi paljon vähemmän ja taikina kohoaa tosi hyvin pienemmälläkin määrällä.
Kiitos Jami todella paljon asiapitoisesta ja tästä pitsan tärkeimmästä aiheesta, eli pitsapohjasta! Ollut näköjään jo vuosia, mutta vasta tänään löysin tämän tuba.fi sivun. Kerroit juuri sen tärkeimmän: Pohjan rakenteesta ja koostumuksesta riippuu koko pitsan koko maku ja herkullisuus. Olemme jo kolmisenkymmentä vuotta harrastaneet vaimoni kanssa kaikenlaista kokkailua. Vaimoni kerännyt samaan aikaan keittokirjoja eri maiden herkuista. Italian keittiö on yksi suosikeistamme sen yksinkertaisuuden, helppouden ja tuoreiden makujen vuoksi. Pitsaa yritimme pitkään tehdä sähköunissa pitsakiven avulla. Ei lämpötila riittänyt. Sitten yritimme hiiligrillillä samaa. Hieman parempi tulos. Nyt olemme saaneet OONI Fyra pitsauunin, jossa jo lämpötila (400-420 Celsiusta) riittää tosi hyvin pitsakiven ja sisälämpötilan avulla nopeaan paistamiseen. Kuitenkin tuo pitsataikina on edelleen tärkein elementti. Sen valmistaminen ja kohottaminen alkaa jo pitsailtas edeltävänä päivänä. Siihen siis ohjeittesi mukaisesti kannattaa keskittyä. Jutussasi tuli meille myös paljon uutta asiaa. Vielä kerran – iso kiitos!
Todella hyvä opastusvideo täydellisen pizzapohjan saloihin. Jopa eka kerralla sain onnistumaan täydellisen makuiset, näköiset ja rapsakkareumaiset pizzat. Kiitos ja kumarrus loistavalle kokille / selvästi mukavalle persoonalle ❤️
Kun edellinen pizza meni ihan pipariksi, piti alkaa tutkimaan asiaa tarkemmin. Löytyi syy miksi homma meni pieleen. Luulin, että nyt tulee hyvää pizzaa kun käytin 00-tyypin jauhoja. No nuo jauhot taitvat olla pastan tekoa varten: durum vehnää, matalalla W-arvolla. No, kyllä ne pizzaankin käyvät, jos hluaa näkkäripizzaa.
Nyt aloitin tekemään uutta pizzataikinaa. Käytössä Ramlösa manitoba cream -vehnäjauhot, joita sattui oleman kaapissa. Käsitykseni mukaan pitäisi olla ainakin siinä mielessä parempi, että sitkoa löytyy. Ensimmäinen huomio oli, että vettä piti lisätä oleellisesti lisää. Tämän ohjeen (joka siis eri jauhoille) määrällä taikinasta tuli irtonaista, ”muruissaa”. Lisäsin kaiken kaikkiaan 55g vettä ja yritin arvioida videon perusteella josko rakenne olisi vastaava. Ehkä olisi pitänyt lisätä jopa vieläkin enemmän, mutta jälkikäteen lisätty neste on hankala käsitellä. Nyt odottelen autolyysiä ja sitten jatketaan…
Palaan ylihuomenna aiheeseen kertmaan millaista tuli. sitä ennen en pahastu, jos blogin pitäjä kertoo näkemyksensä manitoba creamjauhoista. (Oli muuten tuoreita, valmistettu 15-1-2021)
Live-kommentti-bloggausta 🙂
Jatkoa edelliseen kommenttiin: Autolyysin jälkeen aloin vaivaamaan taikinaa käsin. Taikina tuntui liian kuivalta, jonka takia lisäsin vettä. Veden lisäyksen tein kastelemalla kädet ja vaivaamalla kosteuden pois. Ehkä noin 10g lisää vettä. Pahus vie, unohtui punnita. Pitäisi merkata kaikki ylös, jotta voi toistaa onnistuneen kerran ja oppia epäonnistumisista. Vaivaaminen ja veden upottaminen pizzataikinan sisään on rankkaa hommaa, lievä hiki nousi pintaan. Reilun kymmenen minuutin vaivauksen jälkeen taikina lepoon. levon jälkeen, koostumus ei ole vieläkään yhtä kimmoisa kuin videossa. Ei tullut samanlaista kalvoa ja taikina kaipaisi vieläkin hieman lisää vettä. En kuitenkaan enää tässä vaiheessa jaksa alkaa lisävaivaamaan märin käsin vettä taikinaan. Tämä kerta on jo tuomittu olemaan epätäydellinen. Tehdään loppuun, arvioidaan tulokset ja opitaan seuraavaa kertaa varten. Tätä kirjoittaessa taikina on jääkaapissa, ollut jo reilu 12 tuntia. Taikina on noussut, joten ihan pannukakuksi tämä kokeilu ei jää. Illalla jatketaan.
livekommentti-bloggaus jatkuu 🙂
Tuosta pizzapallon muotoilusta voisi tehdä melkein oman videon, tai ainakin omistaa sille osuudelle hieman pidemmän ajan tuossa videossa. Tuli meinaan monta kissanpersettä 🙂
Muutoin väliaikatietona: Taikina näyttää edelleenkin jämäkältä, mutta on noussut ihan kivasti ja muistuttaa ihan oikeaa taikinaa. Nyt menossa uunin lämmitys, nunnakivi varaava takka-uuni. Pari tuntia ja lämpö on jossain 350 yläpuolella.
Pizzakiviä haikaileville eteläsuomalaisille, sikäli jos saa mainostaa, hankin omani hyvinkäältä (laita googleen hakusanat: kivi hyvinkää, se hela -alkuinen on mistä omani hankin. Sai mittojen mukaan. Mittasin uunipellin sisäosan miinus 1 sentti ja kulmiin pienet viisteet. Tuli juuri semmoinen kuin halusin, sopii peltiin täydellisesti ja oli halvempi kuin vastaavanpaksuiset ja pienemmät bulkkikivet. Tämä siis ennen kuin minulla oli käytössä tämä varaava uunitakka.
livekommentti-bloggaus päätyy tähän…
Kissanperseet ei ollu pahoja tai olivat hävinneet ajan myötä. Taikinapalloissa oli ihan hyvin sitkoa ja työstäminen onnistui ilman repeämiä. Isompi ongelma oli takinan halu palautua takaisin :). Kiviuunissa paistettuna about seuraavat lämpötila/aika kombinaatiot toimivat:
380c/3.5min
370c/4 min
350c/5min
Pohjastahan tuli luonnollisesti tosi hyvä. Ei ihan yhtä hyvä kuin parhaissa pizzaravintoloissa, mutta kyllä kotipizza jäi helposti kakkoseksi. Ehkä ensi kerralla hieman isommalla vesimäärällä, vaikka ei tämäkään nyt loppujen lopuksi mikään katastrofi ollut ja pizzaa oli kiva pyörittää kun se ei tarttunut käsiin. Voisi myös kokeilla juureen tehtyä pizzataikinaa…
Olisi kiva jos mitat olisi merkitty myös desimittoina, ainakin jauhojen kohdalla tuottaa ongelmia tavalliselle kotikokille. Olisi helpompaa varsinkin kuin en omista keittiövaakaa. Saa nyt nähdä mitä tästä tulee….
Toivon parasta näyttää niin hyvältä siunun tekeleet 🙂👍
Paulalle kommenttina, että keittiövaaka on ihan ehdoton. Lidlissä on toisinaan halvalla keittiövaakoja. Esimerkiksi jauhot vievät eri tilavuuden jos ovat pakkautuneet kasaan. Paino on sen sijaan aina vakio. 300g jauhoja on 300g jauhoja riippumatta siitä ovatko pakkautuneet kasaan vai eivät. Lisäksi jos mitataan puolikkaita mittakuppeja, niin silmämääräinen arvio siitä mikä on puolikas voi hyvinkin heittää todellisuudesta. Painon mukaan mentäessä osa leipomisen sattumanvaraisuudesta poistuu ja tuloksista tulee helpommin toistettavia.
Tässä on kyllä pizzaoppaiden mersu! Aikaisemmin tuota mainittua mummonpitsaa vain tehnyt, mutta päässä takoi ajatus, että voisiko tehdä kotona parempaakin pizzaa? Tässä esitetyn ohjeen + opasvideon ja kymmenien harjoituslättyjen ja kiroamisen jälkeen melkein poikkeuksetta saa aikaiseksi erinomaista, kuohkeaa ja maukasta pizzataikinaa. Muotoilun onnistuminen on aina vähän lottoamista, mutta siihenkin varmuus alkaa löytyä. Täytteillä ei tosiaan ole niin suurta merkitystä (ainakaan itselle) kuin laadukkaalla pohjalla ja tomaattikastikkeella.
Kiitos maukkaasta ohjeesta. Ollaan tätä muutamien vuosien ajan tehty pari kertaa vuodessa. Ongelmana on hurja kohoaminen kylmäkohotusvaiheessa. Astianreunat ei millään riitä ja taikinaa pitää jakaa toiseen astiaan. Kuuluko tällainen kohoaminen asiaan?