Yleinen

Kiertotalous

Kiertotalous

Ruokahävikkiä syntyy Suomessa 400-500 miljoonaa kiloa vuodessa. Kotitalouksissa biojätettä syntyy 160 miljoonaa kiloa vuodessa, joka vastaa huikeaa noin 7 800 rekka-autollista ruokaa. Ravintoloiden osuus jätteestä on noin 85 miljoonaa kiloa vuodessa.

Hävikin vähentämiseksi tehdään jo paljon töitä. Tuba Food & Lounge on yhteistyössä paikallisen Raksilan Citymarketin yrittäjän kanssa saanut vähennettyä kaupan hedelmä -ja vihanneshävikkiä 10 000 kiloa vuodessa. Yhteistyötä on tehty huhtikuusta 2016 lähtien. Marketista  noudetaan viitenä päivänä viikossa pientä maksua vastaan laatikoittain hevi-hävikkiä. Tuotteet käydään ravintolassa läpi, käsitellään ja hyödynnetään Tuban lounaalla, kasvisruoissa ja brunsseilla. Monesti hedelmät ja kasvikset ovat Tuballe päätyessään edelleen erinomaisessa kunnossa. Yhdessä rasiassa voi olla yksi tai kaksi huonoa yksilöä, mutta pääasiassa tuotteet ovat moitteettomassa kunnossa ja hedelmätkin makkeimmillaan.

Tubassa pyritään myös minimoimaan v almistushävikki ja lounaalla viimeisen puolituntinen ruokaa myydään edullisemmalla hinnalla 5,50/hlö. Rääppäislounasta tarjoillaan ma-pe klo 13.30-14.00 saakka, tai niin kauan kuin tavaraa riittää.Tuba on myös mukana ResQ-palvelussa. ResQsovelluksen kautta voit kätevästi pelastaa lähialueesi ravintoloista ja kahviloista laaturuokaa, joka uhkaisi muuten mennä hukkaan. Samalla syöt hyvin ja edullisesti, annokset ovat Tuballa esimerkiksi pääasiassa hintatasoa 4-6€.

Toimenpiteistä huolimatta, biojätettä syntyy yhä runsaasti esimerkiksi keittiön perkuujätteistä ja asiakkaiden yläkanttiin arvioiduista ruoka-annoksista buffet-ruokailun ollessa kyseessä. Syntynyt biojäte kuljetetaan Ruskoon, jossa Oulun Kiertokaari valmistaa jätteestä kaasulaitoksella bio-kaasua, jota käytetään liikenteen polttoaineena. Biokaasu on uudistuva polttoaine, joka ei aiheuta päästöjä,kuten tavalliset fossiiliset polttoaineet, se on myös Oulun tapauksessa paikallisesti tuotettu lähipolttoaine.

Energian, kuten ruoan sisältämän energian hyödyntäminen uudelleen ja palauttaminen kiertoon on osa kiertotalousajattelua. Tällä ajatuksella ja uusilla toimintamalleilla pääsemme tavoitteeseen vähentää hävikkiruoan määrää ja haitallisia ilmastopäästöjä.

Paljon hyvää on jo tehty ja me olemme vasta alussa.

Kierrätä hyvää mieltä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *